18 marts 2011

Ģimenes soļanka

   Ja neesi gatavs veltīt trešdaļu dienas zupai un smukai griešanai, tad šī zupa nav Tev!!!
Sātīga, garda zupa mūsu ģimenes gaumē. Nekādi nepretendē uz "īsto" soļanku, jo tās ir daudz, katrs uzskata, ka tā kuru viņš vāra ir tā īstā, no pirmavotiem nākusī, bla, bla, bla...
Skaistajā pavasara dienā tomēr jūdzu kumeļu un dodos iepirkt produktus...


Vajadzīgs:
1) Cūkgaļa
2) Liellopu gaļa (abas vēlams ar kādu kaulu, lai buljons gardāks)
3) Šķiņķis
4) Vārītās desiņas
5) Pusžāvētās desiņas
6) Nieres
7) Tušonka vai kas līdzīgs
8) Sālīti/skābēti gurķi
9) Melnās olīvas
10) Zaļās olīvas
11) Tomātu pasta
12) Adžika
13) Sīpoli
14) Citrons
15) Kartupeļi, kurus pavasara izklaidībā aizmirsu ievietot šajā bildē:))
16) Eļļa
17) Zaļumi
18) Sāls, pipari

Lieku aukstā ūdenī iepriekš nomazgātus cūkgaļas un liellopa gaļas gabalus vārīt


Noputoju, pieberu mazliet sāli, pāris lauru lapas un lai uz nelielas uguns vārās pusotru, divas stundas


Čakars ar nierēm.... Ar asu nazi izgriežu baltumus, kas tām vidū, nomazgāju un lieku aukstā ūdenī vārīt


Kad nāk liels daudzums putu, ņemu nost no uguns


un kārtīgi skaloju aukstā ūdenī
Un tā 3 x pēc kārtas. Kāpēc? Lai izvadītu šlakvielas.... Ceurtajā reizē lieku atkal vārīt, noputoju, mazliet sāli - un uz 25 min.


Kāmēr viss vārās, gan nieres neskaitāmas reizes, gan gaļa, ņemu un visu griežu. Gribu piebilst, ka tjap ļap kaut kā sagriezu un sametu - šai zupai nederēs. Jāgriež ļoti smukās un tievās šķēlītēs. Eh, jāķeras klāt...
Sagriežu desiņas


Sagriežu šķiņķi


Sagriežu sīpolus


Sagriežu pa pusbundžai no katras šķirnes olīvām


Sagriežu gurķus (ehz, aizmirsu sagrieztus nofočēt) ....pārējo vēlāk....

Lieku dziļā pannā nelielā daudzumā eļļas cepties desas, šķiņķi, sīpolus, 5 ē.k. tomātu pastu, 2 ē.k. (kam negaršo ass liktu 1 ē. k.) adžikas, piparus. Sāli neberu!


Apcepinu līdz gatavībai..


Tikmēr arī gaļa ir izvārījusies, un ar visu nieru čakaru - vienā laikā sanāca arī nieres. Ņemu ārā lai dziest


Sacepto masu gāžu iekšā gaļas buljonā un lai virst kādas 10 min.


Tad pieberu sagrieztās olīvas


Tad gurķus un lai atkal virst kādu laiku


Tikmēr smalki, smalki, smuki sagriežu nierītes


Gāžu iekšā un lai virst


Nomizoju un smalki, smalki sagriežu kartupeļus. Kāpēc karto pēc gurķiem? Lai neizjuktu skaistās šķēlītes un nebūtu putra. Tik plānas viņas gurķu skābumā izvārīsies, bet neizjuks.


Pievienojam zupai


 Nu un sagriežu gaļu. Principā kāmēr to darīs, arī kartupeļi būs gatavi.


Metu iekšā


Tagad lai vārās zupa, attaisu konservu, izlieku uz pannas un karsēju, lai visi sūdi un tauki iztek ārā


To kas atlicis un saucās par gaļu nokāšu - un zupā iekšā


Tad iegāžu atlikušās melnās un zaļās olīvas ar visu šķidrumu, kurā sālītas (tāpēc nekur iepriekš, izņemot mazliet vārot gaļu un nieres, neliku sāli)


Izmaisu, un zupa vēl vārās ap 25 min....... Kad tās pagājušas, lieku iekš zupas karoti.... Stāv?  
Stāv gan...:) Ja tā ir, piespiežu ja par maz skābuma citronu. Sāli nevajag. Ja kādam vajag - var koriģēt.


Pieberu sakapātus zaļumus un zupa gatava! Protams kad iestāvēsies - būs vēl labāka.


Gūten apetīten;)


7 komentāri:

  1. Es ceru, ka katls ir kāds 5l tilpumā vismaz. Savādāk šitāds čakrs priekš vienas ēdienreizes! :D

    AtbildētDzēst
  2. zini, parasti vāram vairāk un rijam nedēļu, jo ar mazu porciju vēders pieliekās nereāli.
    Šoreiz vārīju mazākā katlā un ne pilnīgi pilnu. Šis būs rijamais 3 dienām.
    Nekas jau netraucē vairāk sastāvdaļas salikt un lielāku katlu vārīt, vai ne?

    AtbildētDzēst
  3. O klasiska soļanka - ņjamma ...

    tikai kamdēļ liec klāt to gaļas bundžu ?
    Ok mājās pašu gatavota tušonka - oj kā labi iet klāt ...
    bet te konservi weeeeeh - tajos takš naf ne smakas no gaļas ...

    AtbildētDzēst
  4. NC - zini, mums piemājas veikalā ir kaut kāda tušonka, kur gaļas šķiedras ir iekšā (brīnums tušonkai), taukos minimāli iztek... bet, zupeli taisīju tieši tajā laikā, kad bērni b/d teritorijā, bet mazais veikaliņš viņu redzamības zonā....Līdz ar to ņēmu dārgāko kaksimā, kas izrādījās pēdējais sūds...bet iztecināju galvenās kakas....

    AtbildētDzēst
  5. ja kas, tiklīdz iepirkšu tajā veikaliņā īsto un ēdamo tušonku - ielikšu kā ieteikumu.... Jo tam konservam nestāv nekas klāt....ir nereāli labs un ēdams..

    AtbildētDzēst
  6. Tici man, mājas tušonku neviens veikala konzervs nepārspēs ...

    http://www.fotoreceptes.lv/tusonka

    AtbildētDzēst