22 aprīlis 2011

Maigi sulīgais vistas šašliks

Nu ko, pēc baigi nostrādātā laika, liels nespēks.
Bet sulīgs, maigum maigs vistas gaļas šašliks brīvdienās....mmmmmm
Pēc maiņas, pēdējiem spēkiem, dodamies iepirkties...
Lielajā piektdienā Āģa tirgus pārdevējas smaids liek sasparoties jebkuram nīkulim...



 Ko gribas bilst uzreiz - slinkie cilvēki parasti sašņikarē vistas fileju, marinē (ļoti slikti sasūc marinādi), cep, un retos gadījumos sanāk sulīga un garda... Parasti ārpuse ir ēdama, iekša pasausa un parasta... Tieši tāpēc es nekad netaisu šašliku no filejas, bet gan atkaulotiem vistas šķiņķīšiem. Viņi ne tikai sasūc marinādi, ātri izcepas, bet ir maigi, sulīgi....
Vajadzīgs:

1) Vistas lielie šķiņķi - man 3 kg (3-4 personām)
2) 3 nelieli sīpoli
3) Paka kaltēta bazilika, var vairāk, bet man pietika
4) 1,5 pakas Provansas majonēzes
5) Sāls

Kā jau noprotams, lielākais čakars iesācējiem ir atkaulošana, es pieradusi, man sanāk viengabalaini, bet ja sanāks mazliet saraustīti - nekas, uz restēm tāpat viss kopā sacepsies... Tātad griežu šķiņķi pa locītavu uz pusēm...

To nevar parādīt, bet šķiņķim novelk ādu, atdala vienu kauliņu, kurš uz āru un atšķērē gaļas gabalu nost. Kājai       "atkabina" gaļu, kura turas pie kaula, tad nogriež kājas apakšgalu, nomauc ādu, izvelk kaulu. Kad piešaujas, ātri


Sagriežu gaļu labos kumosgabalos...


 Ja ir kombains kā man - ideāli, ja nav - ar nazi - sagriež sīpolus pusapļos tā, ka mēness cauri spīd. Ne biezāk. Ar nazi ir iespējams, es zinu;)


Lieku sīpolus un baziliku pie vistas


Pārlieku gan lielākā traukā, klāt majonēzi un samaisu


Nu lai marinējas, labāk uz nakti, apmaisot, man sanāca agri no rīta marinēt, ap 17:00 pēcpusdienā cept, bija ļoti pat labi
Kurinu ierūsējušo mangālīti...



Tikmēr salieku vistgaļiņu uz restes. Tuvu vienu pie otras (sulīguma priekšnosacījums), bet ne šausmīgi saspiestas  vai divās kārtās, tā ne.


Nu kad kārtīga čada, bet liesmu nav, jāliek virsū. Jāatceras - majonēze var piedegt ātri, jāuzmana visu laiku.


Teikšu tā, ja ir pareizais un karstais ogļu stāvoklis, jācep ne ilgāk par 15-17 min. Savādāk dzenoties pēc it kā izceptas gaļas - saņemts tiek sauss sūds.Tas, ka viņa balta pa vidu - nenozīmē jēla. Īstenībā maiga un sulīga.
Nu tā, maigais vistas šašliks ir gatavs. Jebkurā gadījumā, jebkurš, kurš ēd šo šašliku - jautā recepti, un norij vairāk nekā pienāktos;) Tā kā ciemiņiem gatavot - bankrots;)


Tik maigs, nepiparots, sulīgs, īsts baudījums pat pie kārtīga, nefiltrēta Rēzeknes alus;)

Labu;)

6 komentāri:

  1. Cik treknu majonēzi lieto ? - kā saprotu tā ir vienīgā "tauku devēja" cepšanai ne ?

    AtbildētDzēst
  2. Parasto provansas;) Protams, ka vienīgā, bet ir mēģināts vnk atkaulotā gaļa, sīpoli, garšvielas, kādas pāris karotes lakto jogurta - enīvei - sanāk sulīgi. Tas tāpēc, ka nav filejas gabali. Un tas arī ir viss "lielais noslēpums"

    AtbildētDzēst
  3. man tew aizrādijums...resti pirms liec šašliku virsū vajag sakarsēt...;)

    AtbildētDzēst
  4. parasti jau sakarsē un nodedzina, šī bija jauna;)

    AtbildētDzēst
  5. Edīt - sens aņuks ...
    brauc vilcienā veca tantiņa un pamana, ka pretim sēdošai ūberminisvārku dāmītei nav apeņu kājās ... viaņ pieliecas un saka - savā laikā mēs TO mazgājām nevis vēdinājām ...
    kāda ellē rakā dedzināšana un karsēšana ? mazgā resti pēc lietošanas un tā venmēr "būs svaiga un aromātiska" !

    AtbildētDzēst
  6. NC, nu man atkal jau izsenis mācija,ka reste pirms cepšanas jāsakarsē...pannu tak ar pirms cepšanas karsē, protams, mazgāšana neiztrūktoša pēc cepšanas, bet tas ne pa tēmu...izmēģini, gabals jau nenokritīs.

    AtbildētDzēst