10 marts 2011

Asā tomātu zupa ar jūras veltēm

Asā tomātu zupa ar jūras veltēm.

Klīstot pa „GanBei” veidīgiem restūžiem, garšojot austrumnieciskās zupītes, arī pašai uznāk iekāriens tādas pagatavot... Mēģināts nav zaudēts, un zupele gatava. Ko uzreiz gribētos piebilst, jūras velšu daudzumu katrs var variēt, ja „biezāks maks” – pat līdz pāris kg. Arī skābumu/saldumu, asumu/maigumu var izvariēt sev vēlamākajā garšas kondīcijā.. Neskatoties uz pirmo iespaidu - zupīte vienkārša, sastāvdaļas maz, arī pagatavojama stundas ietvaros.
Aunam kājas, jūdzam kumeļu un uz bodi....


Vajadzīgs:
1)      ~ 2 kg tomātu (ziemā 3 burkas tomātu savā sulā)
2)      1 kg jūras velšu
3)      1-2 olas
4)      Čili pipars
5)      Sīpols
6)      Ķiploks
7)      Pētersīļi
8)      SantaMaria TexMex Fajita garšviela
9)      Laims vai citrons
10)  2-4 ēd.k. olīveļļas
11)  Sāls, melnie pipari, cukurs

Tātad, ar ko sākt? Jānoņem tomātiem miza. Lai tas pasākums būtu ērtāks, ir izdomāta blanšēšana. Tātad iegriežam krusteniski katra tomāta miziņu un aplejam tos ar verdošu ūdeni uz  pāris minūtēm,  tad noskalojam ar aukstu ūdeni.



Miziņa pati nāk nost


Sablenderējam tomātus kopā ar čili piparu pļurā. Ja nav blendera, tad čakars ir lielāks, ir jāsagriež mazos gabaliņos.


Nomizojam sīpolu un ķiploku, sablenderējam. Gluži pļurā nevajag, savādāk sīpols būs rūgts

Sausu kastroli sakarsējam, piepidžinam dažas ēdamkarotes olīveļļu, sakarsējam, pieliekam sīpolu, ķiploku masu un visu paku Fajita garšvielas. Izkarsējam pāris minūtes...Ja nepieciešams, var pieliet vēl eļļu


Tad gāžam klāt tomātu pļuru un pavārām 10 minūtes, lai „ievārās”. Ja tomāti ir griezti, tad ilgāk, lai masa ir pēc iespējas viendabīgāka

Atceramies – pagaidām nekāda sāls, citrona, nekā, izņemot – var piemalt melnos pipariņus, tā – kārtīgu šķipsnu...
Kāpēc sāli un citronu nē?
Tāpēc, ka variējot ar skābumu un saldumu, pavisam netīšām zupa var sanākt par sāļu, bet skābinātā zupā nevārīsies mīkstas jūras veltes...
Tātad, kad 10 min. zupa ir vārījusies, pieberam jūras veltes....
Izskatās, ka par daudz?
Ha, nekā nebija, viņas sarausies apmēros vismaz par 3 reizēm...


Vāram, kāmēr veltes ir mīkstas, galvenais nepārvārīt, savādāk atkal pieņemsies sīkstumā. Man sanāca ap 15-17 min.
Tad pievienojam laima sulu (iesākumā no puses, ja no citrona - tad veselu), 2-3 t. k. cukura, sakapātus pētersīļus un sāli pēc garšas. Man rupjais sāls sanāca vien nieka pustējkarote. Tad garšojot var „pielabot” zupu pēc savas gaumes, vai vēl skābāku, vai saldāku, to spriest jums.


Sakultu olu, ar karoti tecinot no liela augstuma un ātri maisot, iecilājam zupā, lai nesanāk pļockas, bet stīdziņas.
Un zupa gatava. Var likt galdā un ēst gardu muti... Ja šķiet par liesu, var pieēst klāt kādu grauzdētu baltmaizi.
Šī zupa atdzīvinās visas garšas kārpiņas..
Ņamma....


Bongas virtuālā draudzene Mērija domā „Pietiekami šauras acis sanākušas? Būs kā aziātei?”


Sadarbojoties un špikojot no Normāls Cilvēks - Marksa

1 komentārs: