13 novembris 2011

Vīriešu zapte "Gardumiņš"

Nu jā, visu jau biju sakonservējusi, šis bija palicis. Zapte baigā, asa (mazasīgajiem), aso ēdienu cienītājiem - nekas sevišķs:) Garšo arī seleriju kā tādu ienīdējiem. Jo aukstai zaptei retais var noteikt - kura tad ir tā galvenā sastāvdaļa.... Rēķināties vismaz ar 4 stundām, atkarībā kāds ātrgriezējs, jo kombains te šņiku šņaku nederēs, kubiņi, kubiņi un vēlreiz kubiņi ir galvenais. Dotās devas uz apm. 6 puslitra burkām.
Tātad, izroku krājumus, pārējo veicī (bildē neliels daudzums no visa) un:




Vienam lielajam katlam vajadzīgs:
1) 2-3 paprikas
2) 5-6 sīpoli
3) 3 selerijas saknes (palielas)
4) 1,5 kg tomātu
5) 2 kārtīgi saikšķi pētersīļu
6) 1 sarkanais čili pipars
7) puse no seleriju kātu kaudzes
8) 2-3 ķiplokgalvas
9) 2 ē. k. etiķa esences vai 16 ē. k. etiķa
10) ~ 2 ē. k. rupjā sāls
11) ~ 4 ē. k. cukura
12) 2 t. k. malti melnie pipari
Gribētu uzreiz bilst - sīpols par daudz, selerija bik par maz, paprikas nav, TAM nav starpības, neko nevajag pēc gramiem, apgalvoju. Viss pēc garšas. Turpmāk pieminēšu sīkāk.
Ak jā - kvantumiem bildēs nepievērst uzmanību - es taisu 2 katlus.

Burku sterilizēšana:
Nomazgāju burkas un vākus, lieku apžūt /kas gan vairāk cepenei un mikrenei vajadzīgs/


Tālāk, ja ir elektriskā cepene - burkas iekš 200 grādiem 8 min, mikrenē pa 4 uzreiz - 3 min. uz maximumu /vākus gan apvāra/, šoreiz apvārīju - 2 min. katru burku un vāciņus kādas 4 min. reizē visus.


Ar nazi izvelku


vākus


Un uz tīra dvieļa, lai žūst (piemetināšu - es to darīju laikā, kad zapte jau sutinājās - tā teikt - izmantoju laiku/


Un par pašu zapti - tātad - nomizoju selerijas saknes


sagriežu kubiņos


Tad nomizoju sīpolus


Sagriežu pusmēnešos


Jāblanšē tomāti - ja nav skaidrs - iegriež krusteniski miziņu


Uzlej verdošu ūdeni, patur vismaz 2. min tajā


Tad nokāš verdošo, un uz minūti aplej ar aukstu ūdeni


Pēc tam smuki miziņa nāk nost


Nomizoju tomātus, izgriežu viducīšus


Rupji un prasti sagriežu un metu iekš kopējā katla pie pārējiem dārzeņiem


Izņemu sēklas paprikai, sagriežu


Tad sīki jo sīki sagriežu čili /sor par izskatu - manas paši puskaltētie/


Tad ķiplogalvas atdalu no mizām


Ar ķiplokspiedi iespiežu katlā


Mani katliņi gatavi - pēc dotajām devām - katlam jābūt pilnam līdz augšai (pavisam lielajam)


Lieku uz pašas minimālās uguns karsēties, ar vāku. Ne grama ūdens, necik, nekad! Savādāk būs pļura. Tomāts jau savu suliņu ir notecinājis, un uz paša paša minimuma, ja necilās vāku, karstums izsūks mitrumu no visiem dārzeņiem. Apgalvoju. Un nekas nepiedegs, pat man uz gāzes nekas nepiedega.


Un iesilšanai kopējai, līdz burbulim - toč pusstunda. Nekur nav jāsteidzas.
Pēc pusstundas 1x apmaisu. Pēc tam to daru ik pa 10 min. Vāku lieku visu laiku virsū. Viss smuki sakrītas, knapi pāri puskatlam palicis (ja kas, viss vēlāk jau pārklājas ar šķidrumu - tas ir ok)


Ar visu iesilšanu kopā ir pusotra stunda pagājusi? ( es vsp pa to laiku sterilizēju burkas....:))

Sagriežu selerijas kātus


Beru iekš katla. Ak jā - piebilde - turpmākā pusstunda bez vāka...lai liekais šķidrums tvaiko ārā


Pētersīļus sasmalcinu un iekš katla


Pusstunda tātad, nu jau biežāk apmaisot. Nevajag lai pilnībā viss šķidrums izgaro, citādi būs grūti piepildīt bez gaisa burkas, vēlāk, atverot burkas, šķidrums būs gandrīz pazudis:)

Tad uz pavisam lielo katlu pieberu 2 t.k. melnos piparus, 4 ē. k. cukura, 2 ē. k. sāls, izmaisu un pasutinu 2-3 min.


Pieleju 2 ē. k. etiķa esences (16 ē.k. etiķis). Tad tikai izmaisu, slēdzu nost uguni, citādi etiķī visam ir  mode izšķīst. Principā visu var pēc garšas variēt kā grib. Jāatceras, ka karsta paika no etiķa šķitīs skābena, atdzisusi vairs ne. Ja ir mazāk vai vairāk sanācis - visu uz garšu. Uzglabāšanu tas neietekmēs. Improvizācija.
Nu te jau gatavs:


Pildu verdošu burkās līdz augšai, pēc iespējas izspiežot lieko gaisu



Metu otrādi, un dabezjebkādiem siltumspilveniem apkārt -  atstāju līdz nākamajam rītam:)
Ak jā, glabājas arī siltos pagrabos, nu tādos ap +12 pēc Celsija. Ir pārbaudīts. Nezinu cik gan ilgi - man ilgākais 7 mēn. ir bijis. Jo ticis norīts/aprīts...................:D
Piebilde - pārsvarā šo liek uz karbonādēm, gaļas, un kā zakusonu.
Labs, ĻOTI labs.




Labu apetīti, veči būs laimīgi!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru