16 maijs 2011

Skābputra

Klasiska skābputra. Sena latviešu recepte, cik zinu raksturīga Kurzemei. Bērnībā ēsta, garšoja, tagad no ōmītes kurzemnieces vārdiem pierakstīta un pagatavota.
Pusrīts pagāja medījot īstu lauku pienu, biezpienu un rūgušpienu. Gan tirgū, gan pie zemniekiem, kuri tirgo pie mājas. Ar veikala produkciju var nemaz nesākt, neskābs kā vajag, i smeķis nebūs TAS...


Vajadzīgs uz 5 l pilnu katlu:
1) 2 saujiņas grūbas
2) Ceturtdaļpaciņa miežu putraimi
3) 300 gr. pilnpiena lauku biezpiens
4) 1 litrs trekns lauku piens
5) 1 litrs lauku rūgušpiens
6) kripata sāls, ūdens

Grūbas un putraimus var izmērcēt iepriekšējā dienā, es mērcēju tikai grūbas, stundu pirms vārīšanas, visu laiku pamainot karstu ūdeni. Protams pirms tam grūbas skaloju - kāmēr ūdens dzidrs.

Uzvāru ūdeni ar nepilnu 1 t.k. sāls, beru grūbas. Ūdeni vienalga cik, tāpat visu laiku būs jāpapildina. Kāpēc sāli vairāk ne? Jo kad putra būs skāba, tas sāls nafig nav vajadzīgs, nebūs labi.


Kad grūbas 15 min. apmēram virušas, pieberu putraimus, papildinu ūdeni..


Nu un tagad vāķījot lai nesaiet galīgā putrā, pielejot papildus ūdeni, uz beigām pat visu laiku pamaisot vāru kāmēr puraimi un grūbas mīksti, nu ap pusstundu sanāk.


Pieleju pienu, un līdz pirmajiem burbuļiem.. (bildē vēl neizmaisīts)


Pirmie burbuļi? Beru klāt biezpienu.


Pavāru minūti, ņemu nost no uguns, un uzreiz leju klāt litru rūgušpienu.


Izmaisot var jau uzreiz pamanīt, ka piens vairs nav tik viendabīgs, parādās forša smarža, papildus biezpienam uzrodas vēl citādāki kunkulīši...mmmm


 Svaigu ēd siltu, porcijā pieberot pēc vajadzības sāli...


....bet pats labums un skābputras doma - ir vēsa, skāba, strebjamputra karstā vasaras dienā. Uzreiz prātā uzpeld karstas vasaras siena laiks, kad iebizo iekšā padzerties šo putru, vai kāds iznes to uz lauka. Tik atspirdzinoši. Tāpēc lielo katlu nolieku priekšnamā uz cementa grīdas, pie +19 grādiem ārā, pats labums un vēsums. Un aizmirstu uz pāris dienām...Ledusskapī gan nevajag likt, neskābs ilgi.

Pēc pāris dienām....


Samaisu, un nu tik var strēbt:)


Karstu vasariņu!:)

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru