16 jūlijs 2014

Jāņogu sula

Rokoties un metot ārā krāmus no verandas, lai atbrīvotu vietu mūžīgai "nojumei", kur svinēt jubīļus, atradu pērli. Tvaika sulu spiedi. Piedevām elektrisko! Principā ar neko neatšķiras no gāzes tvaika sulu spiedes. Prieks neizmērojams, jo tieši acu priekšā pilni jāņogu krūmi:) Uzreiz ir jāizmēģina. Jāņogu sulu taisu 1x mūžā, cik tikai atmiņā bija kas palicis no omītes laikiem. Uzklausot daudz padomu un ieteikumu (paldies!), izlēmu, ka tecināšu un gatavošu sulu bez cukura. 
Kumeļš nav jājūdz, izeju pa duravām un lasu, lasu...... :D


Vajadzīgs: Jāņogas (cik nu katram iekšā salasīt). Man bija 13 litri, uz aptuveno svaru ~10 kg
Tvaika sulu spiede



Domāju - nu tik lasīšu, aplasīšu visus 3 krūmus. Man pietika ar vienu, apnika....:D
Tātad - salasīju 13 litru jāņogas. Tās tomēr ir jānoskalo - kukaiņi, arī apputējušas, visādi čuži... Jāpiebilst, ka jācenšas lasīt ķekaros.

Tātad - pa daļām aukstā ūdenī noskaloju jāņogas:


Tīrās saberu bļodā:


Ieleju spiedes apakšā ūdeni, īstajā sadaļā ielieku jāņogas (bildes nav, jo telefons kkā nebija saglabājis), lieku virsū vāku, slēdzu pie elektrības, zem "pipuka" palieku katlu, kur tecēt sulai. Kopā sanāca trīs tūres:


Pēc 20 minūtēm sagaidu pirmās sulas piles un  tad jau strūkliņu:


Kad visa sula iztecināta, izkāšu caur sietiņu drošībai, un uzvāru vēlreiz:


Pildu alkohola pudelēs, kuras iepriekš nepasterizēju, jo 40% jau ir izdarījuši savu:


No 13 l jāņogu - 4,5 l sulas. Diemžēl mūsmājās nav mazāku pudeļu par litrīgām:D Tā kā pēdējo puslitriņu iegāzu burciņā. Cieši vākus ciet:


Kad atdziest - šilti virsū un pagrabā:


Karstā vasaras dienā ir forši atšķaidīt jāņogu sulu ar ūdeni + sīrupu/cukuru, pielikt citronu, ieliet visu lielā krūkā, piebērt ledu - un atvēsināties:)
Vai uz jubīļiem, lai nav jāpērk sulu un kolas pudeļu kastes - uztaisi jāņogu padzērienu:)







Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru