27 septembris 2014

Ābolu vīns

Katru gadu taisām ābolu vīnu, un šis nav izņēmums. Recepte ar turpinājumiem laika gaitā, kā gatavosies pats vinčiks. Viss pa lielam uz dullo.
Pirmais, kas jādara - jāsalasa āboli. Man sanāca kaut kur ap 80 kg sulīgo jēpīšu. Lasīju no zemes, nomazgāju, maisos iekšā, un pie radiem:)




Tagadiņ jātecina sula - to var darīt katrs pa savai modei - ar žuravinku, ar kombainsuluspiedi, vai kā mēs - pa pusrūpniecisko:D
Ar nikno smalcinātāju sasmalcinām ābolus tādus kādi nu šie ir:


Liekam marlīti Padomijas centrifūgā "Centa", iekš tās sasmalcinātos ābolus:


Tad griežam, un tīra sula tek tik ārā:


Pēc galējiem aprēķiniem pa nepilnu stundu mums sanāca kaut kur ap 50 litriem, jo 17 litrus es ieburkoju kā sulu, Vienā vīna pudelē ielējām ap 18 litriem, otrā ap 14...

Vēlāk sulu salejam vīna pudelēs, viena 25 l, viena 20 litrīga. Līdz galam nelejam. Kāpēc? A vot - tālāk ies smukumam (krāsai) - vecās upeņu zaptes iešķaidīsim bik ūdenī, liesim klāt. Ūdens? Priekškam? A vot, tā mēs darām, un vičiks sanāk ar normāliem abarotiem vienalga! Pēc pieredzes - kaut kur 15 grādiem jābūt.


Tālāk pudelēm uzlieku marlītes, lai grozofīļi nelien iekšā, lieku siltā vietā, lai suliņa bišķi ierūgst! Etogo ~ dienas trīs! Vīna raugu vajag?? Nea, mums nevajag, iztiksim bez visādiem raugiem. Un lasīts arī - alus ar raugu un vīns ar raugu - neesot nemaz tik labi. Alum vajag iesalu, vīnam neko.


Pagaidām viss, Pie katras darbības ziņošu!


Blogā jau pagājušas vairāk dienas, nekā solīju, tas viss dēļ manas nespējas ielikt turpinājumu,
Bildēs - reāli pagājušas 4 dienas. Pēc pirmās sutkas sapratām, ka 16 grādi vannenē mums ir ok, bet ne ābolu sulai, Ierubījām elektrisko siltītāju, kurš +/- uzturēja +23 grādus. Vēl 3 dienas, var redzēt, ka suliņa sāk ierūgt....
Uz pudeli vīna - lielākajai bik vairāk par kilo cukura & 5 mazas burkas veca ievārījuma (senākais bija pat 1996. gada - kam nebija ne vainas, bet, ja kas -  arī nedaudz ierūdzis - vinčikam der), mazākajai vīna pudelei - kilo cukurs & 4 burkas veca ievārījuma (jā, jā, mums sovetskijs, bet der arī parasts cukurs, ja nav ievārījuma + vēl 2 kg. cukura). Bildēts šķaidīšanas process lielajai vīna pudelei:



Uz vienu vīna pudeli cukuru un ievārījumus izšķaida karstā ūdenī:


Nu tā - kādos 3 l ūdens uz lielo vinčiku, 2, 5 uz mazo pudeli. nevajag gramu gramā, tāpat laika gaitā, ja kas - viss labojams....
Sameklē korķus, plastilīnus, visu speciālo, kas vinčikam. Vienam korķis bija par mazu - aizštepselējām ar plastilīnu - aber tie pribori, kas laiž ogļskābo ārā caur ūdeni - ir nopērkami Depo točna, lēti. Ielej bik ūdentiņu, gaisu atpakaļ nelaidīs, bet "pukās"pa nopietno. Tāpēc nekad neiesaku likt pudeles savā guļamistabā. Pat ja tā ir siltākā telpa visā mājā.... Nedzersi mēnesi - modīsies ar paģirām:D



 Cukurs & ievārījums vienai pudelei gatavs, ja kāds penicilīns peld, to var novākt:


Lej visu iekš pudeles:


Aizštepselē ciet, un ļauj rūgt. Patiesi sakot pie + 23 grādiem šams sāka laist burbuļus jau nākamā rītā:



2 dienas pēc ievārījumūdeņa un cukura ieliešanas:


Šeit nevar ielikt "pa smuko"  - pilns apskats - https://www.youtube.com/watch?v=Fztvf2ResyA&feature=youtu.be


Gādājam vēl bik zūkeru, pāris nedēļas, būs jāpapildina;)
 Tiekamies!










Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru