16 februāris 2015

Kāpostu tīteņi

Klasika.
Man jau no bērnības tie ir TOP augšgalā no mīļākajiem ēdieniem.
Tad nu padalīšos kā tos gatavoju es.
Aunam Audi, un maucam uz veici.


Tīteņiem vajadzīgs:

Liels kāposts;
Kilo liellopu maltā gaļa (var likt uz pusi ar cūci);
Neliels sīpols;
Paka rīsu;
Pāris tomātu;
Pāris daivas ķiploka;
Eļļa cepšanai;
Sāls, pipari, garšvielas pēc vēlmēm.




Mērcei:

1,5 kg burkāni;
0,5 kg sīpolu;
Mazā paka 35% saldā krējuma;
4 ēdamkarotes tomātu pastas;
Sāls, pipari.

Tad nu jāķeras klāt. Novāru sālsūdenī paku rīsus, lieku dzesēties.
Maltajai gaļai pievienoju smalki sagrieztu sīpolus, tomātus, rīsus, 2 ķiploku daiviņas, sāli, piparus, garšvielas,


Izmīcu, bet nepārspīlēju. Tad nolieku vēsumā.


Tagad jāķeras klāt kāpostam. Lielā katlā ieleju 1/3 ūdeni, uzvāru. Ar nazi iegriežu visapkārt kacenam lapas:


Kāposta kacenā ar gaļāmuri iedzenu dakšu:



Gan liekot iekšā, gan ņemot no katla ārā, no apakšas drošībai arī pieturu ar pannas lāpstiņu.
Lieku katlā kāpostu:


Paviķelēju, pavāru kādas dažas minūtes, Velku ārā. Lapas pašas atdalās. Ja nepieciešams, atkal ar nazi var iegriezt apkārt kacenam:


Un tā, kāmēr čupiņa savākusies. Kādas 10 minūtes tas aizņems. Grūtāk gan ar jauniem kāpostiem, tie jāpavāra ilgāk.


Tad ir divi varianti. Lai labāk pagatavotos - var ar nazi izgriezt no lapas cietākās daļas daļu:


Var izdauzīt ar gaļāmuru:


Tad viķelē kotletes, nespiežot pārāk, liek uz lapas:


Maliņas aizloka:


 Tad sarullē, noliek ar lapas beigu galu uz apakšu, un saspiež plakanākus:



Tīteņi sagatavoti:


Laiks mērcei. Sarīvēju burkānus:


Sagriežu sīpolus:


Metu pannā apcept. pieberu sāli, piparus....


Kad jau apcepušies, pielieku 4 ē.k. tomātu pastu:


Vēl apcepu:


Tad pieleju 5 krūzes verdoša ūdens, pieleju saldo krējumu:


Pagaidu līdz biki iebiezē, slēdzu gunti ārā:


Tagad olīveļļā apcepu tīteņus, Savienojuma vieta vispirms uz leju:


Tādiem viņiem jāapcepās:


(Neliela piebilde - ja uz pannas kāds atveras vaļā - nekas. Tāpēc lieku uz dēlīša, kad padzisis, pielieku atļukušo malu vietā. Katlā liekot - tāpat uz apakšas - vairs neatrullēsies)

 Tad katla apakšā leju mērces daļiņu, lieku pa virsu saspiesti kopā tīteņus, leju mērci, atkal tīteņus un tā kārtām. Pa virsu mērce. Labāk būtu kādā karstumizturīgā traukā un likt cepenē, bet man trauki par mazu:D Un tad liek uz minimālas, minimālas, pavisam minimālas uguns sutināties uz stundu un 50 minūtēm. Apakšējā mērces daļa novērsīs pašu tīteņu piedegšanu pie katlapakšas. Galvenais - nemaisīt.


Kad stunda piecdesmit pagājusi, jāliek tik uz šķīvja:


Ņamm, garšīgi, lieli tīteņi, ar maigu gaļas pildījumu un krēmīgu, garšīgu mērci:


Labu apetīti, un lai viss izdodas!


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru